Bakgrund och beskrivning av Fyreberget
Fyreberget är en del av Vägeröds Hällmarker (Vägeröd 1:69), ett stort orört naturområde på 26 ha som ägs av Svenska Kyrkan. Det är idag helt obebyggt och ligger i direkt anslutning till naturrervatet Vägeröds Dalar, ett skyddat Natura 2000 område, som är ett av Skaftös mest besökta vandringsmål.
Fram till 1930 talet var Fyreberget betesmark, tack vare höga kustläget och områdets bergiga natur är igenväxtligheten liten. Området består av hällmarker med mycket ljung, inslag av tall och björk. Det finns fem stora dammar med flera skyddade djurarter som den större och mindre vattensalamandern, åkergroda och padda, samt ett rikt fågelliv och mycket vilt som strövar fritt mellan Vägeröds Dalar och Vägeröds Hällmarker.
En ny grodjursinventering som utfördes av konsultfirman Naturcentrum under våren 2022 på uppdrag av boende i området bekräftar förekomst av den större vattensalamandern i flera av dammarna.
Större vattensalamander och åkergroda omfattas båda av § 4 i Artskyddsförord- ningen och Habitatdirektivets bilaga 4, vilket innebär att arterna och deras livsmiljöer är skyddade enligt EU och svensk lag. Mindre vattensalamander, vanlig padda och vanlig groda som också påträffades i dammarna på Fyreberget omfattas alla av § 6 i Artskyddsförordningen vilket innebär att ingrepp i arternas livsmiljöer inte får göras under perioder då arterna uppehåller sig där.
FAKTA &
ARGUMENT
250 nya bostäder föreslås byggas på Fyreberget
Bostadsbolaget Serneke Fastigheter AB i Göteborg har option på kyrkans mark och föreslår byggnation av 250 nya bostäder på Fyreberget, vilket är ca dubbelt så många som föreslås i kommunens översiktsplan.
Detta skulle innebära att ett nytt samhälle byggs på Skaftö. För jämförelse har hela Fiskebäckskil idag ca 220 hus och Östersidan ca 150 hus. Det nya föreslagna bostadsområdet skulle ha lika många invånare som Fiskebäckskil.
FAKTA &
ARGUMENT
Vägen som ingen vill ha
Förutom nya bostäder föreslår kommunen ett vägreservat tvärs genom Fyreberget.
Med nuvarande dragning (rakt streck över berget mellan Evensås och Sälviksbron) skulle den nya vägen innebära en omfattande sprängning och skärning genom berget. I den södra delen skulle den behöva gå från ca 40 m ned till Sälviksbron på en kort sträcka och innebära schaktning av bergmassor i enorm skala, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för miljön och boende i området.
Den föreslagna sträckan för vägreservatet har inte utretts. Kommunen har bara ritat ett rakt streck på kartan tvärs genom det kraftigt kuperade berglandskapet och flera privata fastigheter. En sådan utformning (rak linje) skulle inbjuda till höga hastigheter och det finns stor risk att nya problem uppstår med höga hastigheter och osäker trafikmiljö.
Vägen skulle också gå tvärs genom det nya föreslagna byggområdet på Fyreberget och över en av dammarna med skyddade djurarter.
Kommunen och Serneckes konsulter skriver själva i programplanen för Fyreberget att en väg enligt vägreservatets nuvarande sträckning och med en lutning som uppfyller dagens säkerhets krav skulle innebära stora mängder bergschakt särskilt i södra delen.
Vi anser att vägreservatet inte är realistiskt med hänsyn till terrängen och kräver att det tas bort helt från programplanen och från pågående översiktsplan (ÖP 22).
Förutom oss närboende är alla Skaftöbor som vi pratat med är överens om att det föreslagna vägreservatet bör tas bort från planen och från Översiktsplanen 2022.
Vi önskar i stället att kommunens och Trafikverket lägger nya resurser på att förbättra den befintliga länsvägen (väg 785) för att säkra gång- och cykeltrafiken mellan Evensås i riktning mot stora Skaftöbron, som idag helt saknar cykelbanor.
FAKTA &
ARGUMENT
Risker för miljön
”Surt berg”. Enligt den bergtekniska utredning som Serneke beställt, är Fyreberget en bergart som ingår i Bohusläns ”Stora Le – Marstrandformation” som består främst av paragnejs. Paragnejs kallas för ”surt berg” då den innehåller mycket svavel (sulfidförande bergarter). Sprängda ytor av paragnejs visar gulaktiga ibland rostfärgade områden. Dessa gulfärgade sprängda ytor återfinns överallt på berggenomskärningar längs Skaftös vägar. De förekommer då syre och vatten tillförs till sprängda ytor av paragnejs och medför att berget oxideras och metaller och vätejoner och svavel läcker ut som sulfat. Detta leder till att ytvattnet och grundvattnet försuras och vattenkvalitén i vattenbrunnar på norra Skaftö försämras. En försurning av vattnet kommer även vara skadligt för vattenlevande djur i avrinningsområdet, t.ex i dammarna och i Fiskebäckskils inre vikar.
Naturcentrums senaste bedömning under våren 2022 är att den nuvarande exploatering av Fyreberget som föreslås av kommunen och Serneke kan få en negativ inverkan på livsmiljön för skyddade groddjuren genom att dammarna påverkas av sprängning och schaktning och dagvatten från bebyggelse som kommer att försämra dammarnas vattenkvalité, t.ex genom försurning från surt berg och även hota djurens landområden dvs områden de behöver för att söka foder och övervintra.
I kommunens planprogram för Fyreberget föreslås en skyddszon på 50 m runt de dammar där man påträffat den stora vattensalamandern i tidigare inventeringar (2013-2014). Ett problem är att de nya fynd av groddjur som rapporterats i senaste naturinventeringen (2022) inte är med. Ett annat problem är skyddszonen på 50 m som föreslås inte är vetenskapligt förankrad, varken i EUs habitatdirektiv, eller av experter, som i stället föreslår en betydligt större skyddsgräns på upp till 300 m. Detta bekräftas av Länstyrelserna i Örebro och i Blekinge som skriver att ”Vuxna större vattensalamandrar vandrar 50-500 m från lekdammar till vintervisten”.
Detta innebär att skyddsavstånden på 25 eller 50 m som föreslås i planprogrammet är otillräckliga för att säkra större vattensalamanderns landfas och fortlevnad och att planen behöver revideras med större skyddsavstånd.
FAKTA &
ARGUMENT
Angående rekreationsvärdet och grönområde
Vägeröds Hällmarker omfattas av riksintresse för friluftsliv (3 kap. 6§ Miljöbalken). Området korsas idag av Kuststigen, Bohusläns vackraste vandringsled, och utgör ett populärt vandringsområde. Boende i området föreslår istället att området bevaras som ”grönområde.
I sin översiktsplan 2022 betonar Lysekils kommun vikten av att bevara och skapa nya grönområden. Vi bedömer att Fyreberget uppfyller alla kriterier som krävs för ett grönområde nämligen:
Områden med höga naturvärden exempelvis redovisade i naturvärdesinventeringar
Bostadsnära (Östersidan) naturområden för rekreation och friluftsändamål
Markområde i anslutning till vandringsleder
Vi föreslår därför att Lysekils Kommun i nya ÖP 22 klassar Fyreberget som ”Grönområde” i stället för ”möjligt område för tätortsbebygelse”.
FAKTA &
ARGUMENT
En miljökonsekvensbeskrivning behövs
I nuvarande planprogrammet för Fyreberget skriver kommunen att ingen miljökonsekvensbeskrivning utförts eller behövs för utveckling av Fyreberget då det ligger i ett område som utpekats för ”tätortsutveckling”.
Med hänsyn till de höga naturvärden som bekräftats genom Naturcentrums tidigare och senaste naturinventeringar samt nya risker med försurning och försämring av vattenkvalitén i området pga surt berg (Paragnejs), kan en påtaglig effekt på miljön inte uteslutas. Det är sannolikt att både miljön i närområdet och i angränsande områden, t.ex i naturreservatet Vägeröds Dalar och i Fiskebäckskils inre vikar påverkas negativt av det planerade bostadsområdet och nya vägar. Det kan inte heller uteslutas att vattenkvalitén i vattenbrunnar på Norra Skaftö försämras.
Frågor om V&A och trafik behöver också utredas mer.
Målsättningen för kommunen är att planera för en svagt ökande helårsbefolkning. En strävan är att ökningen ska ske i en takt som är ekonomiskt och ekologiskt hållbar så att kommunens åtaganden kan tillgodoses och så att den goda livsmiljön bibehålls i Lysekils kommun.
Skaftö har en åldrande befolkning med ca 1400 invånare varav ca hälften är pensionärer. Med tanke på all sprängning och anläggning av nya vägar och V&A kommer Fyrebergets bostäder bli mycket dyra och användas främst för fritidsboende. Skaftö behöver inte i första hand fler fritidsboende utan mer årsboende och nya arbetsplatser. Fyreberget gynnar inte en sådan utveckling, utan exploatering på berg blir dyr med bostäder som få årsbor får råd med.
Vi anser att nuvarande programplan behöver kompletteras för att analysera och beakta frågor om både miljöpåverkan och behov av årsboende jämfört med fritidsboende innan ett helt orört område med höga naturvärden i direkt anslutning till Vägeröds Dalar exploateras. Är detta verkligen rätt satsning eller finns det bättre val för att bygga nya bostadsområden och vägar på vår vackra Ö?
Kommunen planerar t.ex. redan en vidareutveckling av Torvemyr 2 vid Grundsund, vilket borde prioriteras framför Fyreberget.
Då kommunen själva vill bevara grönområden och med hänsyn till den betydande miljöpåverkan som beskrivits ovan anser vi att en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och riskanalys (RA) måste utföras innan planprogrammet kan gå vidare, detta i enighet med kap 6, paragraf 2 i Miljöbalken.