2024
eDNA undersökning av groddjur på Fyreberget
Ormedammen Syd på Fyreberget
Miljö-DNA, eller eDNA (från engelskans environmental DNA), är samlingsnamnet på de genetiska avtryck som alla levande organismer lämnar efter sig i miljön i form av till exempel fotspår, svett, slem och fingeravtryck. Eftersom genetiska analyser utvecklats mycket under de senaste decennierna är det fullt möjligt att fånga upp dessa avtryck för att identifiera arter som finns i en given miljö. eDNA kan utvinnas från en liten mängd vatten och med hög precision ange vilka arter som är närvarande i till exempel sjöar, dammar, floder och hav. Detta verktyg är välutvecklat i vattenmiljöer och har visat sig vara användbart för miljöövervakning. eDNA är vidare relativt kortlivat i vattenmassan och ger därför en bild av arters förekomst i nutid.
MIX Research Sweden har på uppdrag av närboende till Fyreberget i Lysekils kommun genomfört en eDNA-undersökning av groddjur på Vägeröds hällmarker. Föreslaget detaljplaneområde är ca. 3,8 ha och ligger i nordvästra delen av Vägeröd 1:69 (Fyreberget) Figur 1.
Figur 1
MIX Research Sweden har på uppdrag av närboende till Fyreberget i Lysekils kommun genomfört en eDNA-undersökning av groddjur på Vägeröds hällmarker. Föreslaget detaljplanområde är ca. 3,8 ha och ligger i nordvästra delen av Vägeröd 1:69 (Fyreberget) Figur 1. Större- och mindre vattensalamander påvisades i samtliga tre dammar inom det föreslagna detaljplaneområdet. Tabell 1 och Figur 2.
Större vattensalamander omfattas av § 4 i Artskyddsförordningen och Habitatdirektivets bilaga 4 och mindre vattensalamander av § 6 i Artskyddsförordningen. Detta innebär att individer av dessa arter är skyddade samt även att den större vattensalamanderns livsmiljöer är skyddande.
Resultaten från denna undersökning styrker de tidigare omfattande inventeringar som gjorts i området där både större- och mindre vattensalamander påträffats och att föreslagen exploatering av området kan ha en direkt negativ inverkan på arterna och deras livsmiljöer.
2023
Ny översiktsplan 2023
Lysekils kommunfullmäktige beslutade 2023/06/21 §95 att Fyreberget, Vägeröd 1:69 ändrar markanvändningsbetäckning från “bebyggelse” till “natur-, frilufts- och rekreationsområde.
Områden med naturmark skall säkerställas med fokus på dammar, utsiktsområden och Kuststigens sträckning genom området.
Utformning av området skall ske med stöd i genomförd naturvärdesinventering och ekosystemtjänstanalys.
Vad hände efter alla våra yttranden?
Kommunen fick över 100 yttranden om Fyreberget och har arbetat igenom dem under hösten. Stadsarkitekten Kristina Noren berättar att de fortsätter att bearbeta alla yttranden och utifrån dessa har några frågor plockats ut för politisk förankring.
Nästa steg i processen är ett dialogmöte med samhällsbyggnadsnämnden (SB nämnden) och kommunstyrelsens presidier. Efter det kommer en så kallad “samrådsredogörelse" färdigställas och sedan ska den godkännas i samhällsbyggnadsnämnden. Så byggplanerna fortsätter, men inget är bestämt ännu.
Vi har nu gått ut med en enkät och frågat alla politiker i SB nämnden hur det ställer sig i frågan idag och återkommer med deras svar här på hemsidan när vi fått dem.
Vägreservatet är borttagen!
En mycket positiv nyhet är Vägreservatet tas bort både från Programplanen och från den nya ÖP 2023. På frågan om vägreservatet så svarar Kristina von Schenck, projektledare för nya ÖP 2023 följande:
“Det stämmer, vägen är bortagen. Beslutet att ta bort vägreservatet bygger på flera faktorer där era synpunkter under samrådet har varit utgångspunkten. Den nyligen genomförda åtgärdsvalsstudien som Trafikverket har gjort har lett till att de förordar förbättringar på väg 785 istället för nya vägsträckningar.”
Så detta är fantastiska nyheter och en stor delseger för oss inom gruppen Bevara Fyreberget. Detta är tack vare alla er som lämnat synpunkter om vägen!
Kommunen och trafikverket har kommit fram till att det är bättre att förbättra nuvarande väg än att spränga en ny rak väg genom berget. Vägreservatet, den streckade raka linjen som dragits över Fyreberget bedöms som orimlig och har dömts ut. Förnuftet har segrat.
En reviderad översiktsplan ÖP 2023 nu ute på granskning
Den nya planen visas i Folkets hus i Grundsund den 19 januari mellan 18-20. Kommunen kommer också ha ett webmöte, dvs man kan logga in via internet, den 25 januari. (Se kommunens hemsida för mer information).
Den preliminära reviderade ÖP 2023 har nu också lagts ut på deras hemsida. Ni kan se den om ni går in på länken:
https://storymaps.arcgis.com/collections/4a174b774ec347fc8561e3d05171715a?item=5
Där finns också en ny karta över Östersidan och Fyreberget. Fyreberget är fortfarande markerat som exploateringsområde. Men vägen är borta.
Hur du kan påverka
Nu har allmänheten en ny möjlighet att inkomma med synpunkter om ÖP 2023. Dvs inte bara om Fyreberget, utan om planer för hela Skaftö och Lysekils Kommun. Vi har fram till den 28 februari, som sista dag för att lämna synpunkter.
Vi uppmanar er att gå in och läsa delen om Fyreberget och sedan lämna eventuella synpunkter till Kommunen. Det står så här på kommunens hemsida:
"Under perioden 1 januari – 28 februari 2023 kan du lämna synpunkter på förslaget till ny översiktsplan genom att använda dig av det digitala formuläret som finns i den digitala samrådshandlingen eller så skickar du dina synpunkter med E-post till: registrator@lysekil.se. Det är viktigt att du anger “översiktsplan” i ämnesraden.
Du kan även skicka ett brev till oss med dina synpunkter. Märk kuvertet tydligt med “översiktsplan” och skicka det till Lysekils kommun, 453 80 Lysekil.”
Det finns fortfarande möjlighet att ifrågasätta klassningen av Fyreberget som bostadsområde. Det står vissa märkliga saker i Miljökonsekvensbeskrivningen som kommunen låtit göra. Som att det inte har gjorts några naturinventeringar i området och att man därför inte kan bedöma om området har höga naturvärden. Serneke har gjort tre inventeringar, och vi har gjort ytterligare en ny naturinventering i våras. Varför nämns inte dessa?
Det finns också en mening i ÖP om Fyreberget, som de strukit över, där det står att “området är helt exploaterat”.
Det finns säkert mycket annat som är viktigt att lyfta fram, innan nya planen klubbas. Vi, Nils, Jonas, Nina och några andra kommer att sammanfatta våra synpunkter i en skrivelse före 28 februari. Låt oss veta om ni har andra synpunkter om ÖP som ni vill framföra, eller hör av er själva till kommunen.
Vi tycker att det är viktigt att fortsätta att visa att Fyreberget är ett orört/oexploaterat naturområde som hellre bör bevaras som grönområde än exploateras som bostadsområde. Eller att åtminstone stora delar av området med t.ex dammarna och kuststigen och andra höga naturvärden skyddas från exploatering.
Vänliga hälsningar till er alla,
Jonas, Nina och Nils
2022
Okt 1
Artikel i Bohusläningen
Sept 15
Artikel i Lysekils Posten
Sept 13
Ny insändare i Lysekils Posten
Sept 13
Tack för alla donationer
Varmt tack till er alla som bidragit till kostnaderna, nu är vi i hamn och kan täcka våra kostnader enligt följande donationer:
Länkar till utgifterna hittar ni till vänster. Resterande belopp på 486 kr täcker en del av våra tryckkostnder för postrar och informationsblad.
Rösta och påverka
Vad tycker våra politiker om Fyreberget och om vägreservatet ?
Bevara Fyreberget gruppen har frågat våra politiker i samhällsbyggnadsnämnden om hur de ställer sig i frågan. Se deras svar HÄR.
Partierna har olika åsikter om Fyreberget. Om vi tolkat allas svar rätt, kan du tänka följande när du röstar:
MP, V, S, K: är EMOT exploatering av Fyreberget.
LP, C, L: är FÖR en mer begränsad exploatering längs med nuvarande vägen mitt emot Östersidan i nordvästra delen.
M: är FÖR en storskalig exploatering, att nuvarande plan för 250 bostäder och tillfartsvägar prövas vidare.
SD: har inte svarat på våra frågor.
Sept 10
Ny artikel i Lysekils Posten
Sept 09
Yttrande från Lysekils partiet om Fyreberget
Sept 8
Centern säger JA till exploatering av Fyreberget i mindre skala
Sept 6
Ny insändare i Göteborgs Posten
Sept 6
Ny insändare i Lysekils Posten
Sept 6
Ny valaffisch Socialdemokraterna säger NEJ till Fyreberget
Sept 3
Insändare i LP från Liberalerna
31 Augusti
Ny insändare Bohusläningen
26 Augusti
Ny insändare Bohusläningen
30 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
30 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
25 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
25 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
23 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
20 Augusti
Ny insändare Bohusläningen
19 Augusti
Nu engagerar sig politikerna om Fyreberget
18 Augusti
Ny insändare Lysekils Posten
16 Augusti
Artikel i Lysekils Posten
11 Augusti
Ny insändare i Lysekils Posten
Tack för ert ekonomiska bidrag
Stort tack för ert bidrag
Susanne Pihl Baden, Marie Erbeus, Kenneth & Marita Jonsson, Eva Niklasson, Lars-Olof Hensjö, Paula Callert Albo, Jan Blomgren, Anneli Andersson och Lena Odowd, Annika Belfrage, Kerstin Magnusson, Göran Karlsson, Ulrika och Jens Bjelvenmark, Vera och Björn Tunberg, Barbro Bergström, Ketty och Börje Magnusson, Johan & Birgit Pålsson, Inger & Håkan Magnusson
Kostnader för naturinventeringen och hemsidan: 34.500 kr.
Beloppet vi har hittills fått in via swish: 12.400 kr. (TACK!)
Resterande belopp: 22.100 kr.
Vill du hjälpa oss att täcka kostnaderna, tar vi tacksam emot ditt bidrag via Swish: 070-5762421
Prata med dina politiker på Lysekils Torg
Det är viktigt att ha en dialog med de beslutsfattande politiker nu innan valet. Partiernas representanter finns på torget i Lysekil varje lördag (11:00-13:00) fram till valet. Passa på att besöka de och yttra dina åsikter kring byggplanerna.
Du kan även direkt skriva till dina politiker i samhälls- och byggnadsnämnden och fråga hur de ställer sig till Fyreberget i stundande val. Du hittar en lista över politikernas e-post adresser här.
4 Augusti
2 nya insändare i Lysekils Posten
2 Augusti / 13:30
Välkommen på diskussionsmöte i Evensås Skola
Ett första startmöte med sakägare och representanter från bland annat Lysekils kommun, Örådet, Naturskyddsföreningen, Skaftöbor och övriga intresserade hölls 5 Juli i ladan på Sörviken. Efter livliga diskussioner var alla överens om att man stödjer en hållbar utveckling av Skaftö, men att är emot en ny länsväg genom Fyreberget och byggande av 250 nya hus i detta helt oexploaterade naturområde.
Syftet med mötet den 2 Augusti är att fortsätta diskussionen, och informera om hur du kan påverka.
Mötet börjar 13:30. Efter mötet, vid 16:00, kommer vi att ordna en promenad vid dammarna på Fyreberget. Ta med bra skor!
OBS: Om du har missat mötet, kan du titta på presentationen i digital form, samt anteckningar från mötet under länkarna till vänster.
26 Juli
Insändare
i Lyselkils posten
12 Juli
Artikel i Lysekils posten
16 Juni / 16:30
Samrådsmöte
Var med och påverka:
Kommunen håller ett första informationsmöte i Evensås skola kl. 16:30, torsdag, den 16. Juni 2022.
Om du vill vara med på mötet, anmäl dig då senast den 15 juni via e-post: planochbygg@lysekil.se, eller telefon: 0523-61 33 42. (Vid stort deltagarintresse kan lokalen komma att ändras.)